Hansa Green Tour

De Stichting Hansa Green Tour is in 2010 opgericht door Roel Swierenga om duurzame technologie en hernieuwbare energie te promoten, om kennis en ervaringen uit te wisselen en de bewustwording te vergroten van reeds bestaande technologie en duurzame oplossingen in de oude “Hanze-regio” in Noordwest-Europa. Om te leren van ‘best practises’ in die steden en regio’s die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid.

Daartoe organiseert de stichting de volgende activiteiten:

  • Evenementen en netwerkbijeenkomsten
  • Reisprogramma’s en handelsmissies voor de Nederlandse overheid
  • Bewustwordingscampagnes, overheidsondersteuning

 

Achtergrondinformatie over de Stichting Hansa Green Tour

Met name de Scandinavische landen met Denemarken voorop en Noord-Duitsland als koploper regio. Deze geografische regio in Noordwest-Europa komt overeen met de oude ‘Hansa’ regio waar ook diverse Nederlandse hanzesteden deel van uit maakten. Deze oude ‘Hansa’ regio is nu een van de best presterende regio’s in Europa op het gebied van duurzaamheid, hernieuwbare energie, educatie en innovatie. De Europese Unie heeft in 2010 de ‘EU Green Capital’ competitie gestart om de duurzaamste steden in Europa in het zonnetje te zetten en om als voorbeeld voor de rest van Europa te dienen. Onder de eerste steden die deze prestigieuze titel hebben gewonnen zijn Stockholm, Kopenhagen en Hamburg, allemaal hanzesteden en internationaal koploper op het gebied van duurzaamheid. Het is daarom dit geografische gebied waar de stichting Hansa Green Tour zich vanaf de start op heeft gericht. Met de jaarlijkse Hansa Green Tour, netwerkreis voor duurzaamheidsprofessionals, rijden deelnemers met elektrische en alternatief aangedreven voertuigen langs diverse duurzame initiatieven en netwerkbijeenkomsten in deze regio om duurzame oplossingen te laten zien, om elkaar te inspireren en om van elkaar te leren.

De stichting Hansa Green Tour ziet het als haar taak om duurzame initiatieven en relevante netwerken in de oude Hansa regio met elkaar te verbinden. Om kennis- en ervaringen uit te wisselen en internationale samenwerking te stimuleren met als doel om het gebruik van duurzame technologie en hernieuwbare energie te versnellen.

Vanaf 2016 organiseert Hansa Green Tour ook jaarlijks de Winter Edition naar de World Sustainable Energy Days in Oostenrijk, een handelsmissie naar het grootste duurzame energie evenement van Europa met diverse congressen, een hele grote beurs, matchmaking platform en diverse interessante vakexcursies. In 2018 is daar de UAE Green Tour handelsmissie naar de Verenigde Arabische Emiraten bijgekomen om deel te nemen aan de Abu Dhabi Sustainability Week, het grootste duurzaamheidsevent ter wereld. In januari 2019 organiseerde Hansa Green Tour de eerste themareis, de Iceland Green Tour, een geothermie netwerkreis naar IJsland. Later dat jaar volgde een handelsmissie geothermie en glastuinbouw naar IJsland voor het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Voor 2020/2021 stonden diverse nieuwe thematische reizen en evenementen gepland, maar door de COVID 19 pandemie zijn de meeste evenementen voor 2020/2021 geannuleerd. Na de zomervakantie 2021 zullen de activiteiten weer worden opgestart indien dat mogelijk is.

Voor foto en videomateriaal van onze evenementen kun u terecht op onze Facebookpagina en ons YouTube kanaal. Voor het laatste nieuws kunt u ons volgen op Twitter.

Bekijk onderstaande video voor een impressie van de 10e editie van de Hansa Green Tour.